luni, 23 mai 2022

Bujorul🌺

Pentru simbolul floral national, la noi s-au facut mai multe propuneri inca de la inceputul secolului al XX-lea: maces, floare de colt, bujor romanesc Parnis peregrina/romanica, insa fara transpunere legislativa.
Cu adaptabilitate ecologica foarte mare, bujorul este cultivat aproape pe intreg teritoriul tarii, de la campie pana la regiunile muntoase, existand specii care cresc spontan, precum si specii de bujor cultivate in multitudine de varietati si soiuri.
In medicina populara, bujorul este apreciat din timpuri stravechi ca planta cu insusiri terapeutice; fiind foarte indragite in intreaga tara, florile acestuia constituie surse de inspiratie pentru folclor, muzica, literatura, arta, festivaluri anuale.
Sanatatea, frumusetea fizica si spirituala sunt asociate frecvent cu floarea de bujor in constiinta colectiva nationala.
Continuarea argumentatiei se regaseste in petitia "Bujorul - Floarea Nationala si Simbol Floral al Romaniei", initiativa sustinuta si de catre presedintele Academiei Romane, domnul Ioan Aurel Pop: https://www.petitieonline.com/bujorul_-_floare_naional_i_simbolul_floral_al_romaniei#form

Foto: bujor de gradina Paeonia lactyflora ©Florigradiniromania