joi, 25 iulie 2019

Stand for Mauna Kea - update catre Gov. David Ige

Pentru aceia care vor sa completeze formularul catre Governor David Ige din update de astazi la petitia http://chng.it/4CbbsYj55T :
Mai jos se regaseste linkul scrisorii semnata de catre aproximativ 886 persoane - membri ai comunitatii astronomice partenera TMT, precum si studenti, doctoranzi in domeniu:
Aloha!

luni, 22 iulie 2019

Stand for Mauna Kea ❤

Dupa cativa ani de constestatii, s-a decis construirea unui telescop de 30 metri (TMT) in Hawaii, pe muntele Mauna Kea, apreciat a fi sacru prin vestigii si conexiunile cu toate apele & locurile sacre de pe planeta.
Implicatiile sunt multiple, de ordin stiintific, economic, finaciar, moral, religios.
S-au initiat doua petitii: in 2015- http://chng.it/VJX7kxTYGx si 2019- http://chng.it/4CbbsYj55T .
2015: Au loc cateva zeci de arestari in randul protestatarilor pasnici.
2019: Se anunta data de 15 iulie ca fiind inceputul transportului catre Mauna Kea a echipamentului necesar, iar localnicii se organizeaza:

15-16 iulie 2019: Se fac rugaciuni pentru intreaga planeta- munti si ape, natiuni si toate locurile sacre. In acest mod incepe blocajul caii de acces catre Munte, acesta prelungindu-se si in timpul noptilor. Nu exista vreun incident cu fortele de ordine mobilizate la fata locului.
17 iulie 2019: Sunt arestati 33 batrani in timp ce se roaga, canta ori plang pentru Munte si planeta.
Apoi se decreteaza stare de urgenta pana pe 3 august; unele arii pe Munte sunt interzise publicului.
Dupa cateva ore “eyes-to-eyes”, contestatarii se bucura de eliberarea tuturor celor arestati si deblocheaza drumul. Se concluzioneaza ca doar in septembrie 2019 poate incepe constructia din punct de vedere legal. Tot atunci sunt citati in instanta si cei 33 batrani.
18 iulie 2019: Cantece si dansuri, atmosfera de ceremonie, rugaciuni neclintite pentru intreaga planeta. Ce inima sa ai incat sa incerci a rani astfel de oameni?
In prezent manifestatiile continua, neintrerupt; la fel si semnarea petitiilor.